Saturday, 28 April 2012

Aerul conditionat, avantaje si dezavantaje

     Toate tehologiile au avantaje si dezavantaje in utilizarea lor, astfel si utilizarea aerului conditionat poate fi benefic pentru unii oameni, mai putin benefic pentru altii.

     In zonele de pe glob in care supravietuirea fara aparate de aer conditionat este dificila, mai conteaza dezavantajele ci doar beneficiile folosirii acestui aparat. Descoperirea aerului conditionat a oferit posibilitatea popularii unor zone extrem de vitrege din punct de vedere climatic si geografic, dezvoltandu-se regiuni intregi datorita in primul rand acestui aparat de reglare si filtrare a aerului.

      De asemenea in masini, unde din cauza incalzirii caroseriei, temperaturile sunt incredibil de ridicate, folosirea aparatelor de racire a aerului sunt necesare. Fara ele calatoritul cu masina devine un chin, iar pentru un drum mai lung, calatoria devine imposibila.

      In timpul verii in institutii si in firme, fara aer conditionat ar fi foarte greu. Canicula si caldura in general, cauzeaza dezhidratare si un nivel ridicat de disconfort, astfel randamentul muncii scade destul de mult fara o racire a aerului.

      In spitale aparatele de racire si filtrare a aerului sunt indispensabile atat pentru pacientii nevoiti sa stea la pat, cat si pentru personalul medical. Intr-o sala de operatii, chirurgii lucreaza sub lampi care incalzesc foarte tare, incat temperatura sub acestea este peste 35 de grade; in aceste conditii si pentrul succesul operatiei trebuie aer conditionat, sa reduca considerabil disconfortul.

      Pentru oamenii in varsta, pentru cardiaci si pentru copii este recomandat vara aerul conditionat, moderat, pentru a preveni diferitele accidente cauzate de caldura excesiva.

      Alta categorie de persoane pentru care sistemele de racire, dar mai ales de filtrare a aerului sunt benefice ,sunt aceia care au diferite alergii, iar filtrarea aerului reduce semnificativ alergiile.

      Ca dezavantaje in folosirea sistemelor de racire si filtrare a aerului, uscarea aerului este una dintre ele. Acesta poate influenta negativ persoanele care au sinuzita, sau diferite probleme la nivelul sistemului respirator. Pentru prevenirea neplacerilor cauzate de aerul conditionat se recomanda folosirea unui umidificator, sau daca sistemul nu este instalat in propria casa, un spray nazal care ajuta la umezirea mucoasei nazale.

      O alta problema care poate sa apara este diferenta prea mare de temperatura intre sistemul de racire a aerului si afara. De aceea se recomanda o temperatura mai mica ca afara, dar care sa nu fie setata sub 24 de grade, indiferent cat de cald ar fi.

     Daca sistemele de filtrare a aerului nu sunt intretinute corespunzator, mai ales in zonele circulate de multi oameni cum ar fi spitale, banci, biblioteci, scoli se pot face diferite boli ale sistemului respirator cum ar fi gripa, din cauza microorganismelor care se strang in aparatul de aer conditionat.

     Un lucru devine tot mai cert de la an la an si anume, dezavantajele incep sa piarda teren, deoarece utilizarea sistemelor de racire a aerului nu mai este o optiune ci devine o necesitate stringenta.

  

   

 

 


Tags: aer conditionat

No comments:

Post a Comment