Sunday 1 April 2012

Scurtmetrajul Pe malurile Mediteranei a castigat trofeul NexT 2012

Scurtmetrajul francezului Olivier Py, "Pe malurile Mediteranei" ("Mediterraneans"), este marele castigator al celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film NexT, anunta Mediafax. "Nu este nevoie sa te afli pe platou ca sa faci un film minunat. Regizorul creaza un poem cinematografic de amploare din inregistrarile video ale familiei vechi de 40 de ani", a fost motivatia juriului citita pe scena de Hanna Sohlberg, membru al juriului.

Chiar daca regizorul filmului nu a fost prezent la Bucuresti pentru a primi premiul in valoare de 4.000 de euro oferit de Institutul Cultural Roman, la care se adauga pelicula si servicii de procesare in valoare de 2.000 de dolari, directorul festivalului, Ada Solomon, a spus ca va avea grija ca acestea sa ajunga la castigator.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie, oferit de Institutul Cultural Roman, a fost atribuit, la editia din 2012 a Festivalului NexT, pentru doua scurtmetraje frantuzesti, 'Aglaee' in regia lui Rudi Rosenberg, si 'Junior' in regia lui Julia Ducournau.

Juriul NexT a hotarat sa trimita premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 2.000 de euro, catre doua filme care 'exploreaza in moduri diferite acelasi univers si care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu'. Unul dintre filme surprinde lumea adolescentilor, cu tot ceea ce cuprinde ea, iar cel de-al doilea spune o poveste cu rasturnari de situatie amestecand cu indrazneala dramatismul comic cu horrorul, a spus actorul Gabriel Spahiu, unul din membrii juriului.a

Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora, in valoare de 2.000 de euro, i-a revenit la cea de-a sasea editie a NexT spaniolului Nacho Arenas, sound designer al filmului 'Camera'.

Cel mai bun scurtmetraj romanesc a fost desemnat filmul "De azi inainte" in regia lui Dorian Boguta. Filmul ne arata "cu indrazneala si sinceritate ce se intampla cand un fiu isi obligata tatal se se maturizeze", se arata in motivatia juriului. Pe langa trofeu castigatorul a primit si 3.500 euro in servicii de post-productie DI pentru proiectul urmator, oferiti de Abis Studio.

Filmul strain care a castigat Premiul Publicului si un cec in valoare de 500 de euro a fost 'Aglaee', in regia lui Rudi Rosenberg.

Ca in fiecare an, publicul a avut sansa sa voteze si pentru scurtmetrajul romanesc preferat din competitie. Pelicula 'Hello Kitty!', in regia lui Millo Simulov, a fost aleasa pentru a primii Premiul Publicului pentru film romanesc si doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media Cocor.

Pe langa premiile oferite filmelor si creatorilor de filme, NexT a oferit premii si publicului.

Oana Madalina Hristea a castigat in concursul 'Vodafone is NexT to media' un smartphone Galaxy Nexus oferit pentru cel mai original material jurnalistic despre editia din acest an a festivalului.

Festivalul International de Film NexT a continuat concursul de critica initiat in parteneriat cu Festivalul International de Film Francofon de la Namur. Concurentii au scris cronici in limba franceza pentru filmul 'Din dragoste cu cele mai bune intentii', de Adrian Sitaru, iar castigatorul a fost desemnat de un juriu compus din Dana Duma - critic de film, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuperca - jurnalist de film, fondatoarea site-ul de cinema filmreporter.ro, si Florin Barbu - critic de film, realizator al emisiunii Cinema. Cea care va face parte in toamna acestui an din Juriul Tanar Emile Cantillon este Georgiana Madin, cea care in urma cu un an s-a clasat pe locul doi in cadrul aceluiasi concurs.

NexT a oferit, de asemenea si 'Premiile spectatorilor norocosi' zece dintre acestia care au votat pentru filmul preferat au castigat carti oferite de Editura Trei si DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu.

Gala de inchidere a celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film NexT a continuat cu prezentarea filmelor castigatoare in competitia din 2012.

Cea de-a sasea editie a festivalului NexT se incheie duminica, 1 aprilie, cand spectatorii bucuresteni au ocazia sa vada filmele din programul 'Semaine de la Critique'.

No comments:

Post a Comment