La inceputul anilor 80, cand calculatoarele au inceput sa devina instrumente folosite la scara larga, puteai alege din destul de putine modele existente pe piata. De fapt, cam toate calculatoarele aratau la fel- niste cutii mari de metal, cu ecrane mici si obositoare pentru ochi. Tehnologia a evoluat destul de mult de atunci, iar accentul a fost pus pe experienta utilizatorului si pe confortul/placerea de a folosi tehnologia. Astfel, designul si scopul computerelor s-a diversificat, de la masinarii special construite pentru munca la birou pana la gadgeturi chic, menite sa fie mai mult declaratii de stil si chiar o moda decat computere propriu zise. In timp ce tipurile mai vechi de computere pot fi gasite si prin magazine de calculatoare second hand, unele tipuri mai noi, precum tableta sau ultrabookul, sunt inca pe val si sunt vandute la preturi destul de “entuziaste”, cel putin pentru cei care fac profit din asta. Asadar, ce calculator ti se potriveste si ce vrei sa exprimi folosindu-l? Afla mai multe din clasificarea de mai jos.
Desktop- cea mai simpla si de traditie forma de calculator personal. O unitate centrala, un monitor, tastatura si mouse- aranjamentul e acelasi ca acela de acum 25 de ani, dar tehnologia si-a pus amprenta: mouse-ul si tastatura pot fi wireless, monitorul poate fi plat, iar unitatea centrala poate fi de marimea unui carti, dar cu indeajuns de multa putere de procesare pentru a rula jocuri noi.
Nettopul- mai putin cunoscut in Romania, dar bine vandut in Occident, nettopul e un tip de calculator de dimensiuni reduse, care e folosit ca un sistem de home entertainment. Practic, nettopul poate fi montat in spatele unui televizor HD si poate fi un centru de divertisment- muzica, filme, browsing web. Acest tip de calculator e recomandat mai ales daca folositi servicii online de streaming, un nettop avand un modul LAN sau WiFi foarte rapid.
Computerul all-in-one: Promovat de Apple, acest tip de calculator e mai ergonomic decat un desktop normal pentru ca unitatea centrala si monitorul sunt in acelasi modul. Unitatea optica e de obicei pe una dintre parti, iar porturile pe cealalta parte. Sigur, unitatea e mai groasa decat un monitor normal, dar tot se economiseste multe spatiu. Conceptul a fost preluat de multe companii, astfel ca in ziua de azi un all-in-one poate fi gasit la preturi decente in centrele de calculatoare sh.
Laptopul: A doua mare categorie dupa desktop, laptopul s-a dezvoltat simtitor in ultimii 10 ani. De la unitati de aproape 10 kilograme din anii 80 la ultrabookuri de cativa milimetri grosime si 1 kg in greutate, acest tip de computer se adreseaza celor care vor sa aiba la indemana fisiere importante si acces la internet.
Ultrabookul: Cea mai noua aparitie in randul laptopurilor, acest tip de portabil are ca si caracteristici principale dimensiunile si greutatea foarte reduse (maxim 0.8 inci si 1.3 kilograme). Aceste laptopuri au ecrane cu diagonale intre 11.6 si 13.3 inci si dispun de procesoare Intel. Tinand cont de faptul ca sunt performante, foarte atragatoare ca si design si autonomie a bateriei, cel mai ieftin ultrabook costa in jur de 800 de dolari.
Netbookul- acest tip de mini laptop are de obicei diagonala de 10 inci si e destul de usor. Din pacate, hardware-ul nu e nici el foarte “greu”, dar poate fi indeajuns de bun pentru a accesa internetul si pentru muzica. De obicei, netbookurile au baterie foarte buna si sunt rezistente- calculator portabil prin excelenta.
Tableta- acest tip de dispozitiv are caracteristici specifice atat unui calculator, cat si unui telefon mobil. Tabletele au ecran tactil si aplicatii special gandite pentru acest tip de uz. Aceste dispozitive pot fi folosite atat pentru divertisment, cat si pentru activitati profesionale, dar se preteaza cel mai bine celor care vor sa navigheze lejer pe internet, sa se uite la clipuri sau sa se delecteze cu jocuri gen Angry Birds.
Tags: calculatoare second hand
No comments:
Post a Comment