Sunday 25 March 2012

Cum sa amenajezi un lac artificial in gradina

Daca doresti sa amenajezi un lac sau o cascada artificiala in curtea casei tale, e foarte important sa gasesti locatia potrivita pentru asta. Daca vei dori sa populezi lacusorul cu pesti, e important sa gasesti un loc care sa aiba parte atat de umbra cat si de soare, cel putin patru ore pe zi. Dar cel mai important lucru e sa gasesti un loc in care tu si ceilalti membri ai familiei va simtiti bine, deci e recomandat sa nu construiesti acest lac chiar langa poarta sau langa drum, unde e galagie si praf. Primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru construirea lacului e sa trasezi circuitul pe care-l va urma rauletul pana la lac. Cel mai simplu mod de a trasa circuitul si marimea lacului, precum si pozitionarea altor instalatii din jur e folosirea unui tip de spray alb, pentru ca acesta va rezista la ploi si nu se va sterge daca se va calca in acea zona, cum e cazul cretei.

 

O alta solutie e instalrea de stegulete din loc in loc, aceasta metoda fiind chiar mai buna pentru vizualizarea corecta a proiectului. Evident, inainte sa incepi sapaturile, asigura-te ca ai primit toate avizele necesare din partea furnizorilor de gaz si electricitate, in sensul ca trebuie sa tii toata instalatia protejata de sapaturi si apa. Apoi, calculeaza daca vei avea nevoie de o pompa submersibila suplimentara pentru a alimenta lacul sau daca poti folosi pentru alimentare un sistem de tevi conectat la un rau. De obicei, e destul de dificil sa faci asta pentru ca vei presiune scazuta, deci cel mai convenabil e sa pompezi apa cu ajutorul unui sistem motorizat pentru ca astfel vei putea avea un lac mereu alimentat cu apa proaspata, filtrata, care nu va dauna sanatatea pestilor dinauntru.

 

Dupa ce sapaturile s-au terminat, trebuie sa nivelezi fundul lacului cu nisip. Asigura-te ca suprafata de pe fundul lacului e cat se poate de nivelata- asta va preveni orice deteriorare a formei lacului in timp si va preveni surparea peretilor interiori ai lacului. Inainte de a umple lacul cu apa, trebuie sa instalezi toate echipamentele necesare pentru alimentare si filtrarea apei. Un astfel de lac e, daca vrei, ca un fel de acvariu, care trebuie in permanenta curatat si incalzit, mai ales daca vrei sa ai pesti si o vegetatie acvatica atragatoare. Pentru asta, e cel mai bine sa angajezi un profesionist care are experienta cu instalarea unui hidrofor, a unui purificator si a altor elemente esentiale ale instalatiei. Apoi, e bine sa lasi asta in seama unui profesionist si pentru va fi nevoie sa se lucreze cu energie electrica in apropierea unei surse de apa, iar calea pana la un accident foarte neplacut poate sa fie destul de scurta pentru un amator.

 

Dupa acest pas, urmeaza asezarea pietrelor care vor constitui coloana de sustinere a lacului, rezistand la miscarile apei, la socuri si la alte evenimente care ar putea sa-i afecteze rezistenta. Urmeaza turnarea apei, desigur, dar e foarte important ca substanta sa fie foarte curata. Sistemul de filtrare ar trebui folosit inainte si in timpul umplerii lacului pentru a filtra toate substantele care ar putea dauna florei si faunei din lac. Aducerea pestilor si a plantelor e ultimul de pe lista si poate cel mai satisfacator din punct de vedere personal pentru proprietar. E o experienta inedita si relaxanta, aceea de a elibera pestii in apa si de a le pune la dispozitie un mediu luxuriant pe care sa-l populeze.  


pompa submersibila, pompa submersibila

No comments:

Post a Comment